Det irländska startupföretaget ZEUS Scooters tillkännagav i dag att det har slutfört sin investering på 5 miljoner euro för att expandera och utveckla sina innovativa lösningar för globala marknader.

ZEUS grundades 2019 och lanseras i Tyskland 2020 och har expanderat till sex länder på två kontinenter och över 40 platser, vilket gör det till Irlands största företag inom mikroförflyttning.

Den nya investeringen består av 2 miljoner euro från irländska BVP-investeringar, 350 000 euro från Enterprise Ireland, 1,65 miljoner euro från ängelinvesteringar och 1 miljon euro i lån. Tidigare säkrade ZEUS 2 miljoner euro i en såddinvestering som leddes av den erfarne investeraren och entreprenören Colm Menton, som sålde Europcar 2017 för uppskattningsvis 26 miljoner euro.

ZEUS har fått positiv uppmärksamhet i hela Europa för att ha introducerat världens första trehjuliga delningsscooter och har utökat detta till nästan 5 000 fordon globalt. Investeringen kommer att stödja tillväxtplanerna och de nya innovationer som förväntas under de kommande 12 månaderna. Dessa omfattar lanseringen av den nya Z2-scootern i Europa och lanseringen av de solcellsdrivna dockningsstationerna Lit Trees.

När grundaren och vd Damian Young berättade om investeringen sa han: "Vi är mycket glada över att ha nya partners ombord när vi fortsätter att nå nya marknader och förändra mikro-mobiliteten globalt. Vårt mål är att med våra säkra, stabila och unika mikrofordon bidra till miljövänliga transportmedel i städer överallt med våra säkra, stabila och unika mikrofordon. Denna investering kommer att bidra till att säkra vårt fokus på innovation och expansion samt skapa sysselsättning på alla våra platser".

Som en fortsatt investering i Irland, och som ett erkännande av stödet från LEO Carlow som ett litet nystartat företag, har Zeus placerat sitt europeiska huvudkontor i Kildavin, Co. Carlow. "Vi är ett irländskt företag och vi är engagerade i Irland där vi har över 20 anställda och över 80 personer i våra verksamhetsländer. Med denna investering avser vi att skapa mer än 20 nya arbetstillfällen på Irland och många fler utomlands", tillade Young.

Elliot Griffin, VD och grundare av BVP, säger: "BVP har åtagit sig att stödja irländska företag som expanderar till globala marknader med särskilt fokus på grön teknik och innovation. ZEUS har bevisat sin styrka och motståndskraft i sin tillväxt hittills och vi är mycket glada över att få vara en del av ZEUS spännande färdplan för framtiden".

Enterprise Ireland har stött denna investering och fortsätter att samarbeta med ZEUS för att nå nya marknader. Donnchadh Cullinan, chef för ICT HPSU på Enterprise Ireland, säger: "Enterprise Ireland är fast besluten att stödja nystartade företag på deras tillväxtresa, eftersom det innebär att stödja lokala och nationella ekonomier. Som ett högpotentiellt nystartat företag (HPSU) har ZEUS visat sitt unika erbjudande på marknader i Europa, Skandinavien och Asien. Enterprise Ireland är glada över att fortsätta stödja ZEUS på dess tillväxtresa, eftersom företaget fortsätter att hitta nya marknader och skapa arbetstillfällen."

ZEUS har också meddelat att man har lanserat sin första pilotflotta av elmopeder i Tyskland för att komplettera sin flotta i över 30 städer. Tillsammans med lanseringen av solcellsdrivna stationer och introduktionen av e-mikrobilar är ZEUS redo att positionera sig som en ledande aktör på marknaden för flera olika transportsätt.

Kommentarer är stängda