Den irländska startupen Eco Urban Scooters, som går under namnet Zeus Scooters, kommer att lansera sin första gemensamma hyrtjänst för elektriska skotrar för allmänheten i Tyskland i juni 2020.

Företaget, som startades av Damian Young, tidigare chef för bankverksamhet för små och medelstora företag på Bank of Ireland, för samtal med myndigheter i flera städer om ett system för delning av skotrar, som liknar den modell som används för Dublin Bikes.

Young startade företaget förra året och samarbetade med ett tyskt mjukvaruföretag och en kinesisk tillverkare för att utveckla de trehjuliga elscootrarna. "Detta är en marknad som växer snabbt", säger han. "Mikromobilitet ersätter bilar som orsakar föroreningar och trafikstockningar."

Heidelberg blir den första staden som får Zeus Scooters, med planer på att ha 200 scootrar där i sommar. Företaget har genomfört omfattande tester för att se till att skotrarna uppfyller de tyska bestämmelserna. Lagstiftning som täcker användningen av elscootrar och den relevanta förordningen antogs i Tyskland förra sommaren.

"Vi har samarbetat med den lokala transportmyndigheten i södra Tyskland. De driver spårvagnarna och bussarna, och vår skoter kommer att ingå i deras transportnät", säger han. "Så det ger verkligen ett transportnätverk för den sista kilometern."

Zeus hanterar skoterappen, kundtjänster och andra tjänster som är kopplade till systemet.

Företaget för samtal med ytterligare 28 europeiska städer och hoppas att fler än 7 000 skotrar ska finnas på vägarna och cykelvägarna i slutet av 2021.

Young uppskattar att 5 000 städer i världen skulle kunna upprätthålla en livskraftig hyrtjänst för skotrar. Han vill gärna lansera tjänsten i Irland, men det råder fortfarande oklarhet om hur regleringen av elektriska skotrar ska se ut här. Coronaviruset har inneburit att Young har lagt till en rad rengöringsåtgärder till tjänsten.

#

Kommentarer är stängda